• Natječaji

Objavljen poziv Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo za 2024. godinu

Ministarstvo gospodarstva objavilo je poziv Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo za 2024. godinu.

Cilj poziva je poduprijeti bržu i bolju prilagodbu gospodarstva trenutnim i budućim ekološkim zahtjevima te kroz ulaganja u zelenu tranziciju i stvaranje zelenih vještina, utjecati na smanjenje negativnih učinaka na klimu i okoliš, povećanu održivost proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta te jačanje lokalne i regionalne konkurentnosti.

Očekivani učinak ove mjere jest smanjenje štetnih emisija za najmanje 20 % u usporedbi s ulaganjima koja nisu usmjerena na energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije; korištenje reciklata i oporabljivih materijala u ukupnom volumenu materijala u proizvodnji iznosit će najmanje 20 %.

Poziv će se usredotočiti na nova ulaganja u ekološki prihvatljive proizvodne procese i učinkovitost resursa u malim i srednjim poduzećima te privatnim srednje kapitaliziranim poduzećima, posebno iz energetski intenzivnih industrija, radi ostvarivanja ciljeva EU taksonomije:

  • ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama,
  • održive uporabe prirodnih resursa,
  • prijelaza na kružno gospodarstvo,
  • sprečavanja i kontrole onečišćenja.

Predmet Poziva je poticanje proizvodnih ulaganja malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća (mid-caps), iz energetski intenzivnih industrija, koja će rezultirati energetski i resursno učinkovitijim gospodarstvom kroz promicanje kružnog gospodarstva uvođenjem resursne učinkovitosti u proizvodni ciklus i životni vijek proizvoda, uključujući održivu opskrbu primarnim i sekundarnim sirovinama i/ili dekarbonizaciji, povećanju korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenju emisija energetski intenzivnih industrija.

Datum početka zaprimanja projektnih prijava: 15. 7. 2024., 11:00

Rok za podnošenje projektnih prijava: 31. 1. 2025., 11:00

Ukupna bespovratna sredstva: 145.000.000,00 €

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 70.000,00 €

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 4.645.200,00 €

Upute za prijavitelje, kao i obrasce te priloge u mogućnosti ste pronaći ovdje.

Pitanja i odgovore u mogućnosti ste pronaći ovdje.

Ispis

Objavljen Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u FAZI PREDAKCELERACIJE

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u FAZI PREDAKCELERACIJE  u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE u sklopu mjere “Jačanje akceleracijske aktivnosti” referentni broj u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti C1.1.2. R2-I4.

Program akceleracije je koncipiran od strane HAMAG-BICRO-a u svrhu provedbe niza aktivnosti usmjerenih inovativnim novoosnovanim poduzećima, razvojnim timovima i pojedincima (fizičkim osobama – za fazu predakceleracije).

Aktivnosti se odnose na sustavnu podršku gore navedenim subjektima u cilju inicijalne procjene stanja njihovog poslovanja, individualnog savjetovanja o poslovanju, mentoriranju od strane stručnih mentora, pružanju podrške prilikom komunikacije s investitorima, aktivnostima internacionalizacije i sl.

Putem ovog Poziva HAMAG-BICRO će, zajedno s 9 akceleratora - provoditelja Programa akceleracije - odabrati do najviše 160 korisnika na području RH koji će dobiti priliku razvijati svoje poslovanje u prostorima provoditelja Programa kroz naredne 2 godine. Provoditelj tj. nositelj programa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je Centar za poduzetništvo d.o.o., a partneri su Poduzetnički inkubator Vela Luka d.o.o., Sveučilište u Dubrovniku, Razvojna agencija općine Orebić, RIT Croatia i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Na ovaj Poziv mogu se prijaviti novoosnovana poduzeća koja su osnovana najviše 5 godina prije dana predaje projektnog prijedloga čiji je razvoj djelatnosti ili proizvoda vezan uz inovativna rješenja, usluge i tehnologije; razvojni timovi te pojedinci (fizičke osobe) koji razvijaju inovativni proizvod/uslugu koji se trenutno nalaze u fazama TRL 5-8.

Korisnici će, u okviru ovog Programa, moći ostvariti nefinancijsku potporu u vidu usluga akceleratora – provoditelja Programa, kako slijedi:

  • u fazi predakceleracije do najviše 4.000 €
  • u fazi akceleracije do najviše 17.000 €
  • u fazi postakceleracije do najviše 6.000 €.

Navedena potpora će se evidentirati poduzećima kao potpora male vrijednosti, a na istu će ostvarivati pravo ukoliko zadovolje uvjete prelaska iz faze predakceleracije u fazu akceleracije.

Nadalje, korisnici će se, također uz gore spomenuti preduvjet, moći prijaviti i na javne pozive na dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih za investicije i/ili ulaganje u obrtna sredstva te na poziv za dodjelu vaučera za internacionalizaciju poslovanja poduzeća koja sudjeluju u Programu akceleracije i koji podrazumijevaju aktivnosti sudjelovanja poduzeća na međunarodnim događanjima, izložbama, sajmovima, radionicama, konferencijama, a obuhvaćaju putne troškove, troškove noćenja, kotizacije i sl.

Prijavitelji se na natječaj prijavljuju putem online obrasca od 07. lipnja do 07. kolovoza 2024 (do 24:00), a tekst javnog poziva kao i svu popratnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje:

Ispis

Objavljen prvi javni poziv za projekt EmBRACE - Interreg IPA Hrvatska-BiH-Crna Gora 2021-2027

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavljuje prvi javni poziv za dostavu projektnih prijedloga suradnje mikro i malih poduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore u okviru Fonda projekata malih vrijednosti (Small Project Fund - SPF), projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness). Po prvi put na ovom programskom području, mikro i malim poduzetnicima na raspolaganju stoji ukupno 8.725.324,36 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA III, od čega je kroz prvi poziv raspoloživo 3.000.000,00 eura.

Što se može financirati kroz projekt?

Financijska potpora će se odobravati za razvoj i prilagodbu poslovnih modela, proizvoda, usluga i procesa, poticanje razvoja lokalnih mikro i malih poduzeća, sa snažnim naglaskom na uvođenje inovacija proizvoda ili procesa, razvoj pilot akcija i novih poslovnih rješenja, uz istovremeno unaprjeđenje njihove prekogranične poslovne suradnje.

Europskim sredstvima može se sufinancirati do 85 % ukupne vrijednosti projekta, pri čemu najviši iznos europskih sredstava koji je moguće ostvariti po malom projektu iznosi 200.000,00 eura. Svaki mali projektni prijedlog treba uključivati suradnju najmanje dva (2), a najviše četiri (4) projektna partnera odnosno krajnja korisnika iz različitih zemalja uključenih u programsko područje. Pritom jedan od partnera mora imati sjedište na području Europske unije. Suradnja partnera iz sve tri (3) zemlje članice programskog područja bodovat će se s dodatnih 5 bodova.

Postupak prijave

Rokovi i detalji o postupku zaprimanja prijava navedeni su u Guidelines for MSEs as Final Recipients (GfA). Predviđeno trajanje javnog poziva je od 18. lipnja do 17. rujna 2024. Dodatne informacije i dokumenti vezani uz prvi poziv projekta EmBRACE dostupni su ovdje. Podrobnije informacije o projektu EmBRACE potražite na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a.

Prijave za sudjelovanje u projektu možete predati putem online platforme projekta na poveznici https://cbchb.eu/application/.

Projekt EmBRACE i svi detalji javnog poziva biti će predstavljeni na početnoj konferenciji u Splitu 3. srpnja, a potom će uslijediti informativne radionice za poduzetnike 4. srpnja u Mostaru, 10. srpnja u Tuzli, 11. srpnja u Slavonskom Brodu te 16. srpnja u Podgorici. Za sudjelovanje na početnoj konferenciji i tematskim radionicama vezano u prvi poziv, prijaviti se možete putem poveznice.

Projekt se provodi u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. te ima za cilj potaknuti kontinuirani rast i unaprjeđenje konkurentnosti mikro i malih poduzeća u pograničnom području triju zemalja.

Za dodatne informacije zainteresirani se poduzetnici mogu obratiti djelatnicima HAMAG-BICRO-a putem elektronske pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i IPA III sredstvima Europske unije.

https://hamagbicro.hr/wp-content/uploads/2024/06/970x250-300x77.jpg 300w, https://hamagbicro.hr/wp-content/uploads/2024/06/970x250-768x198.jpg 768w" alt="" width="970" height="250" class="wp-image-31538" decoding="async" />
https://hamagbicro.hr/objavljen-prvi-javni-poziv-za-novi-projekt-embrace/" data-a2a-title="Objavljen prvi javni poziv za novi projekt EmBRACE">

FacebookTwitter

Ispis

JAVNI POZIV (TRAJNI) Za iskaz interesa korištenja potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Podrškom do osmjeha“

 

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (KLASA: 984-01/23-01/29, URBROJ: 524-07-02-01-01/2-24-19 od 8. veljače 2024. godine) i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027., Program Zaželi – prevencija institucionalizacije, kodni broj Ugovora SF.3.4.11.01.0526 (od 04. ožujka 2024. godine), Općina Orebić u sklopu projekta „Podrškom do osmjeha“ objavljuje:

JAVNI POZIV (TRAJNI)
Za iskaz interesa korištenja potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Podrškom do osmjeha“ SF.3.4.11.01.0526

I.

Uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu mogu ostvariti osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom:


1. OSOBE STARIJE OD 65 GODINA
a. Koje žive u samačkom ili dvočlanom ili višečlanom kućanstvu u kojem su svi članovi kućanstva pripadnici ciljnih skupina
b. Čiji mjesečni prihodi:
- Za samačka kućanstva ne prelaze iznos od 120% prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža u mjesecu koji prethodi uključivanju u aktivnosti projekta ili u mjesecu prije ukoliko HZMO još nije izdao podatke za mjesec koji prethodi uključivanju u aktivnost projekta
- Za dvočlana kućanstva ukupno ne prelaze iznos od 200% prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža u mjesecu koji prethodi uključivanju u aktivnosti projekta ili u mjesecu prije ukoliko HZMO još nije izdao podatke za mjesec koji prethodi uključivanju u aktivnost projekta
- Za višečlana kućanstva ukupno ne prelaze iznos od 300% prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža u mjesecu koji prethodi uključivanju u aktivnosti projekta ili u mjesecu prije ukoliko HZMO još nije izdao podatke za mjesec koji prethodi uključivanju u aktivnost projekta
Koji istovremeno ne koriste slijedeće usluge: usluga pomoći u kući, boravka, organiziranog stanovanja, smještaja, osobne asistencije koju pruža osobni asistent.

2. ODRASLE OSOBE S INVALIDITETOM:

• Koje žive u samačkom ili dvočlanom ili višečlanom kućanstvu u kojem su svi članovi kućanstva pripadnici ciljnih skupina
• Koje imaju utvrđen treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologiji vještačenja i
• Koje istovremeno ne koriste slijedeće usluge – usluga pomoći u kući, boravka, organiziranog stanovanja, smještaja i osobne asistencije koju pruža osobni asistent i
• Čiji roditelji i drugi član obitelji nema priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili statusa njegovatelja za potrebu skrbi o njoj.

II

Izrazi koji se koriste u ovom javnom pozivu, a imaju rodno značenje koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski spol.

III

Pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom, uz nabavu i podjelu paketa potrepština, uključuje:
• Organiziranje prehrane (pomoć u pripremi obroka, pomoć u nabavi hrane i dr.)
• Obavljanje kućanskih poslova (pranje posuđa, pospremanje stambenog prostora, donošenje vode, ogrijeva i slično, organiziranje pranja i glačanja rublja, dostava namirnica, nabava lijekova i drugih potrepština i dr.)
• Zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

IV

Za ostvarenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu potrebno je priložiti:
1. OSOBE STARIJE OD 65 GODINA:
- Prijava na javni poziv
- Preslika osobne iskaznice, putovnice ili dokumenta jednake ili slične vrijednosti iz kojeg je nedvojbeno moguće utvrditi identitet, dob sudionika i OIB
- Izjava pripadnika ciljne skupine o broju članova kućanstva.
NAPOMENA:
- Za osobe starije od 65 godina koji budu uključeni u projekt prije nego krenu projektne aktivnosti biti će obaviješteni o dostavi Potvrde Porezne uprave o visini dohodaka i primitaka za mjesec na koji se odnosi iznos prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža kako za njih tako i za ostale članove kućanstva ako žive u dvočlanom/višečlanom kućanstvu.

2. ODRASLE OSOBE S INVALIDITETOM

- Prijava na javni poziv
- Preslika osobne iskaznice, putovnice ili dokumenta jednake ili slične vrijednosti iz kojeg je nedvojbeno moguće utvrditi identitet, dob sudionika i OIB
- Potvrda o upisu u registar osoba s invaliditetom iz koje je vidljivo da osoba ima oštećenje trećeg ili četvrtog stupnja težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti ili
Nalaz i mišljenje zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u kojem je naveden treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenje funkcionalnih sposobnosti
- Izjava pripadnika ciljne skupine o broju kućanstva.

NAPOMENA
- Za odrasle osobe s invaliditetom koji budu uključeni u projekt prije nego krenu projektne aktivnosti bit će obaviješteni o dostavi Potvrde Porezne uprave o visini dohotka i primitaka za mjesec na koji se odnosi iznos prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža za članove njihovog kućanstva ako žive u dvočlanom/višečlanom kućanstvu.

V

Prijave s traženom dokumentacijom podnose se trajno, odnosno za vrijeme trajanja projekta. Zbog ograničenog broja ciljane skupine, molimo sve zainteresirane da podnesu svoju prijavu u što kraćem roku na adresu:


Općina Orebić
„Za projekt Podrškom do osmijeha“
Obala pomoraca 24,

20250 Orebić


Sve potrebne informacije mogu se dobiti na tel. 020/412-071 i na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Osobni podatci kandidata za pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu dostupni iz prijave i tražene dokumentacije, prikupljaju se i obrađuju isključivo za potrebe provedbe projekta „Podrškom do osmijeha“.
Prijavom na javni poziv kandidati su izričito suglasni da Općina Orebić kao voditelj obrade može prikupljati, koristiti i dalje obrađivati podatke u svrhu provođenja procedure javnog poziva, sukladno odredbama Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2026. godine o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka) SL EU L119i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (Narodne novine broj: 42/18).
Svi potrebni obrasci su dostupni na službenoj web stranici Općine Orebić: www.orebic.hr na slijedećim poveznicama:
1. https://www.orebic.hr/dokumenti/file/2030-prijava-na-javni-poziv-sf-3-4-11-01-0526.html
2. https://www.orebic.hr/dokumenti/file/2031-sf-3-4-11-01-0526-izjava-o-clanovima-zajednickog-kucanstva.html
kao i u prostorijama Općine Orebić na adresi Obala pomoraca 24, i u uredu Razvojne agencije koja se nalazi u potkrovlju zgrade Pomorskog muzeja Orebić, na adresi Trg Mimbelli 12.

KLASA:  901-01/24-01/04
URBROJ: 2117-17-2-24-04

Orebić, 24.5.2024.

Ispis

Javni poziv za odlazak na gospodarske susrete u sklopu konferencije Global Innovation Summit

 

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizira javni poziv za odlazak na gospodarske susrete u sklopu sastanka na vrhu i konferencije Global Innovation Summit, koji će se održati u Istanbulu 13. i 14. lipnja 2024. godine.

Primarni cilj odlaska na gospodarske susrete je pronalaženje međunarodnih partnera za istraživačko-razvojne projekte koje sudionici namjeravaju prijaviti u programu Eurostars. Sudionici događanja također mogu imati i dodatne razgovore o komercijalnoj suradnji u sklopu istog događaja.

HAMAG-BICRO će po redoslijedu zaprimanja dodijeliti vaučer od 800 eura za 10 poduzeća. Jedno poduzeće može dobiti jedan vaučer. Javni poziv namijenjen je mikro, malim i srednjim trgovačkim društvima, registriranima u Republici Hrvatskoj. Prijave se zaprimaju putem online obrasca.

Više informacija o javnom pozivu saznajte na  mrežnim stranicama HAMAG - a.

Prijave su otvorene do 12. svibnja 2024. do 23:59 sati. Za dodatne informacije, kontaktirajte nas na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Osim prijave HAMAG-BICRO-u, potrebno se registrirati za navedeno događanje  i na platformi B2Match.

Ispis

Kontakt:


Razvojna Agencija Općine Orebić
Obala pomoraca 24
+385 (0)20 412-071
razvojna.ora@gmail.com
Pon-Pet