• Natječaji

  • Naslovnica
  • Novosti
  • Natječaji
  • Europski fond za zaštitu intelektualnog vlasništva malim i srednjim poduzećima je osigurao 47 milijuna eura

Europski fond za zaštitu intelektualnog vlasništva malim i srednjim poduzećima je osigurao 47 milijuna eura

Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo osnovali su novi fond koji će osigurati gotovo 50 milijuna eura za mala i srednja poduzeća.

Radi se o fondu za zaštitu intelektualnog vlasništva malih i srednjih poduzeća (MSP) iz EU-a tijekom oporavka od covida-19 te za zelenu i digitalnu tranziciju. Iz fonda, čiji proračun iznosi 47 milijuna eura, MSP-ovima sa sjedištem u EU-u će se nuditi vaučeri kako bi im se pomoglo u zaštiti njihovog intelektualnog vlasništva.

Najvažnije usluge koje će EU-ov Fond za MSP-ove pružati su povrat 90 posto naknada koje države članice naplaćuju za usluge pred dijagnostičkog ispitivanja (IP Scan) i povrat 75 posto naknada koje naplaćuju uredi za intelektualno vlasništvo za registraciju žigova i dizajna. Osim toga, osigurat će se i povrat 50 posto naknada koje naplaćuje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo te povrat 50 posto naknada koje naplaćuju nacionalni patentni uredi za registraciju patenata u 2022.

Razdoblje podnošenja prijedloga počinje od 10. siječnja 2022. godine do 16. prosinca 2022. godine.

Novim fondom za MSP-ove se po prvi puta obuhvaćaju i patenti. Financijski doprinos Komisije, koji iznosi do dva milijuna eura, u potpunosti će se usmjeriti na usluge koje se odnose na patente. Malo ili srednje poduzeće bi primjerice moglo podnijeti zahtjev za povrat naknade za registraciju za patentiranje izuma u državi članici.

Fondom će upravljati Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo, a prvi poziv je već objavljen na ovoj poveznici.

Ispis

Kontakt:


Razvojna Agencija Općine Orebić
Obala pomoraca 24
+385 (0)20 412-071
razvojna.ora@gmail.com
Pon-Pet